Boys Don’t Cry

Den amerikanska dramafilmen Boys Don’t Cry från 1999 baseras även den på verkliga händelser och vetskapen om detta ger handlingen en sällsam sorgsenhet. Den unga kvinnan och transpersonen Brandon Teena föds som Teena Brandon, men känner i djupet av hela sitt väsen att hon vill leva som man. Den amerikanska skådespelerskan Hilary Swank gör en mycket övertygande huvudroll som hon också fick en Oscar för.

Gränserna suddas ut

Brandon växer upp i Lincoln, Nebraska, men det lilla samhället var både för litet och alldeles för trångsynt för att våga vara sig själv i. Hon ger sig av till en annan småstad, börjar klä sig som kille, stoppar en strumpa innanför byxorna, umgås med grabbar, kollar in tjejer och dricker öl. Brandon övertygar alla tills han blir blixtförälskad i Lana Tisedale som spelas av Chloe Sevigny. Filmen visar på ett väldigt tydligt sätt hur kön och beteende ofta är synonymt i samhället. De som faller utanför normen möts av förakt och rädsla. Denna rädsla manifesterar sig inte sällan i hatiska gärningar och glåpord. Brandon lyckas sudda ut könsgränserna mellan manligt och kvinnligt genom att spela en mycket övertygande roll med sitt androgyna utseende, anta typiska manliga attribut, klippa sig kort och bete sig manligt.

Mord

Det hela tog en våldsam och oväntad vändning när Brandon Teenas vänner fick reda på att Brandon egentligen var en rädd och osäker tjej. Hatet tog överhanden och Brandon Teena våldtogs och mördades av två av sina manliga vänner. Även två av Brandons vänner mördades. Trippelmordet skakade hela USA 1993 och väckte en enorm debatt. Det har även gjorts en dokumentär om den avskyvärda händelsen som heter “The Brandon Teena Story” 1998.

Leave a Reply

vogue