Transpersoner i samhället

Allt fler transpersoner vågar nu ta plats och synas mer i samhället, och vara öppna med sin verkliga könsidentitet. Att ägna sig åt sina intressen och nätverka med andra kan vara ett bra sätt att skapa en plattform och ett bra liv i ett samhälle som alltför länge har diskriminerat transpersoner. Bland olika intressen som ger bra möjligheter finns trädgårdsodling och föreningsverksamhet.

Hos Wexthuset hittar du en stor mängd produkter till odling, som en växtlampa vilken ger möjligheten att odla växter inomhus under hela året. Här finns ett brett sortiment av växtlampor och växtbelysning så att du kan övervintra växter inomhus och förodla olika växter tidigt under säsongen. En växtlampa av hög kvalitet är nödvändigt för att verkligen ägna sig åt odling fullt ut, vilket ger goda möjligheter till ett bra och tillfredsställande liv.

Trädgårdsarbete och att vara sig själv

Angelica Löwdin är en av de äldsta transpersonerna i Göteborg, och vid 82 års ålder har hon aldrig tidigare varit mer nöjd med livet. Hennes vackra trädgård i Kålltorp blommar vackert under våren, och känns enligt Angelica sagolikt vacker att se på. Hon vill ge rådet till unga transpersoner att våga vara sig själva och berätta för omgivningen. Angelica har i många år varit aktiv inom HBTQ-rörelsen och sitter nu i Göteborgs HBTQ-råd samt är vice ordförande i FPES, föreningen “Full Personality Expression Sweden”.

Begränsande omvärld

Den binära könsuppdelningen kan kännas mycket begränsande, särskilt för de som inte vill definiera sig som kvinna eller man. Hedvig Sävenryd vill att alla människor ska accepteras som de är, och kallar sig själv för icke-binär transperson. Hen definierar sig som en person, inte en bror eller syster utan ett syskon. Många människor har svårt att förstå det här och det känns jobbigt när de inte definierar hen rätt.

Positiva hälsoeffekter

Att odla ger många olika positiva hälsoeffekter, både fysiskt och psykiskt. Odling kan förbättra sömnen enligt forskning och kan också motverka viktuppgång. Det hjälper att odla för att motverka depression, stress och ångest som exempelvis kan orsakas av en oförstående omvärld som inte vill acceptera genusforskningen. Att ta korta promenader genom din trädgård kan höja de positiva effekterna ytterligare, då det är mycket mer hälsosamt att vistas i naturen än i stadsområden. Du kan också odla tillsammans med familjemedlemmar, vänner och andra transpersoner i en förening. Med plats på kolonilott skapas en högre nivå av lycka och glädjen kan enkelt delas med andra.

Odla nyttiga grödor

För den som genomgår hormonbehandlingar för könsbekräftande behandling kan det kännas en skillnad i humöret, till exempel i form av humörsvängningar. Med rätt kost fylld av aminosyror, antioxidanter och andra nödvändiga ämnen kan kroppen må bättre. Du kan till exempel odla blå potatis som innehåller inflammationshämmande antioxidanter. Potatisen innehåller jod som stabiliserar hormonnivån via sköldkörteln, vilket minskar humörsvängningar.

Leave a Reply

vogue