Breakfast on Pluto

Breakfast on Pluto är en galen och lite brokig dramakomedi om en ung transvestit som heter Patrick Braden, men som kallar sig för Kitten. Cillian Murphy spelar huvudrollen som den levnadsglade Patrick. Filmen från 2005 bygger på en roman av Patrick McCabe med samma namn där transvetism är ett uttalat och trotsigt svar på fördomar, skenhelighet och ständiga försök att stämpla människor med oönskade etiketter och upprepade försök att tvinga dem att hålla sig innanför förutbestämda gränser.

Äventyrsresa

Kitten söker äventyr och är trött på den trista irländska tillvaron i en tillknäppt liten småstad på landsbygden. Han ger sig ut på en road trip för att hitta sin biologiska mamma och hamnar i den ena komiska situationen efter den andra. Situationskomik samsas med diverse tragikomiska scener där Kitten blir lurad och hamnar i trubbel. De flesta av de män han träffar under resans gång är hårda och har en tendens att vara egoistiska och manipulativa. De utnyttjar gärna hans småstadsnaiva inställning till livet och andra människor. Kitten är däremot mjuk, äventyrslysten, lite godtrogen och ganska lycklig. Männen porträtteras på ett komiskt sätt och deras attribut förstärker intrycken som lockar tillskratt. Kitten har definitivt öga för det glamorösa i livet. Han bär fuskpäls, håret är stort och läppglansen glimmar. Samtidigt som bilden av en transperson inte är särskilt fördelaktig är det ganska tydligt att man inte har haft några illasinnade baktankar med vare sig film eller manus.

Från en annan planet

Det finns inte mycket som uppfattas särskilt seriöst i den här filmen. Kitten är definitivt från en helt annan planet, så långt ifrån de andra planeterna i solsystemet att han befinner sig i dess allra yttersta sfär. Det saknas djup i filmen, även om den är komisk och lite smågalen. Kitten blir till och med involverad i IRA och terrorism. Trots att filmen är ytlig och bitvis banal finns det en charm i Kittens individualitet. Han är sinnebilden för glädje och självförtroende. Alla har rätt att vara precis som de själva vill, oavsett vad andra tycker och tänker om saken.

Samtidigt är det inte särskilt svårt att fatta tycke för Kitten som växte upp i en ganska karg kontext i 1960- och 70-talets Nordirland. Hans far är prästen som gjorde hushållerskan gravid och lät fosterfamiljsplacera pojken. Kitten väcker oönskat uppseende med sin flärd för glittriga tjejkläder och sina överdrivna gester. När han får reda på sanningen om sitt ursprung är han fast besluten att bege sig till England för att hitta sin mamma. Enligt rykten ska hon vara en känd och glamorös sångerska. Kanske kan Kitten få känna samhörighet med henne till skillnad från den strama fosterfamiljen där han inte passar in.

Leave a Reply

vogue