Tangerine

De flesta människor uppskattar komedier som verkligen får det att knyta sig i magen av skratt, men oftast får man bara småfnissa litegrann. Filmen Tangerine från 2015 är som en påse blandgodis. Persongalleriet är både färgstarkt och förvirrat på samma gång. Denna komedi liknar inget annat i sitt slag. Det kan bero på att hela filmen spelades in på tre smartphones. Handlingen har också fått god kritik med tanke på att det är riktiga transpersoner som spelar transkvinnor.

Julafton på gatan

Sin-Dee Rella har precis avtjänat ett fängelsestraff när hon träffar sin väninna Alexandra på ett kafé. Väninnan återberättar ett rykte som florerar på gatan att Sin-Dees fästman och hallick Chester har ihop det med en annan kvinna. Det är Julafton, men det är inget som bekommer någon av kvinnorna. Sin-Dee är utom sig av ilska och fast besluten att söka upp föremålet för pojkvännens otrohet.

Dramatik och hatbrott

Ingen av karaktärerna i den här filmen är lagom. De är känslomänniskor med flärd för dramatik och intriger. Inte minst kastar de sig huvudstupa in i nästa slagsmål för att skydda en vän eller utmana en kärleksrival. Det handlar om stora personligheter som lever som de vill i vad som brukar beskrivas som samhällets utkant.

Intrigerna djupnar när Sin-Dee slutligen hittar älskarinnan Dinah. Alexandra har fullt upp med att planera sitt musikaliska framträdande senare samma kväll och är inte närvarande när Sin-Dee ser till att få Dinah ombord på en buss för att konfrontera Chester. När de båda kvinnorna väl hittar den omtalade hallicken svär han på att älskarinnan inte betyder något alls för honom. Tyvärr talar han också om att han har haft ihop det med Alexandra. Sin-Dee blir väldigt sårad och beger sig ut på gatan för att döva smärtan med prostitution.

Smärtsamt nog blir hon utsatt för en hatattack mot transpersoner och får urin kastat rakt i både ansikte och hår. Hon får också ta emot en hel del verbal smutskastning. Väninnan Alexandra dyker upp och tröstar sin vän. De båda transkvinnorna delar trots allt en verklighet som få utanför den kan förstå. Att vara villbråd för andras hat och utättas för våld när man minst anar det gör att de trots allt kan hitta en väg tillbaka till sin djupa vänskap.

Leave a Reply

vogue