Sleepaway Camp

1983 släpptes filmen Sleepaway Camp och det är mycket möjligt att den här skräckfilmen är den värsta i sitt slag när det gäller porträttering av transpersoner överlag.

Identitetsförvirring

Tonårstjejen Angela är med om en tragisk bilolycka där hon förlorar både sin far och sin bror. Som enda överlevanden skickas hon för att bo med sin faster Martha. Flickan är väldigt tystlåten och blyg av sig. Några år senare skickas hon tillsammans med kusinen Ricky till ett sommarläger för ungdomar. Genast sker det ena blodiga mordet efter det andra och alla är livrädda. Först i slutet får den makabra slakten sin förklaring. Angela är nämligen ingen flicka. Det var inte hon som överlevde den hemska bilolyckan. Angela dog och brodern Peter överlevde. Faster Martha ville dock inte ha en pojke till utan hon tvingade honom att bli sin syster genom att klä honom i flickkläder och bestraffa honom varje gång han glömde sin nya roll. Hon tvingar på honom ett ofrivilligt könsbyte.

När man som tittare får veta sanningen under filmens fem sista minuter framstår morden som väldigt symboliska och desperata. Peter har tvingats in i en transroll och han tar ut sin frustration och förvirring genom att bli en bestialisk mördare som bland annat mördar en ung flicka med ett stekhett strykjärn i underlivet som om han ville utplåna det kön han själv tvingats in i. Sexualitet överlag skrämmer livet ur Peter som mördar lägerkocken när han gör närmanden mot unga flickor.

Ansvar

Filmen har fått en del kritik för att transpersonen skildras som en galen psykopat som har tvingats in i transvärlden genom ett grovt övergrepp. När han sedan tvingas leva som kvinna förvandlas han till ett sadistiskt monster som utgör en direkt livsfara för sin omgiving. När man skriver filmmanus har man konstnärlig frihet att välja hur manuset ska vara uppbyggt. Där och då kan man också fundera över vilket ansvar man har som filmmakare och vad innehållet kan få för konsekvenser för utsatta grupper. Man kanske inte alltid kan gömma sig bakom den faktiska fiktionen när den sprider diskriminerande okunskap.

Leave a Reply

vogue