Transpersoner på film omges ofta av en konfliktfylld och smärtsam atmosfär, vilket till viss del kan ligga nära sanningen. Många av dessa människor går igenom individuella resor som kan vara både omvälvande och skrämmande. Inte sällan betyder beslutet att leva som transperson eller att genomgå en könskorrigering att personen ifråga får leva med en ständig samhällsstigmatisering. Det finns en del dramatiska filmatiseringar som försöker skildra verkligheten för dessa människor, om än i fiktivt format.
Den omtalade biografiska dramafilmen The Danish Girl från 2015 har skapat en hel del debatt. Inte minst har filmen bannlysts i sex stater i Mellanöstern som har kallat den för demoraliserad. Svenska Alicia Vikander spelar Gerda Wegener och den brittiske skådespelaren Eddie Redmayne iklär sig rollen som Einar Wegener och Lili Elbe.
Historisk skildring
Filmen bygger på en roman av författaren David Ebershoff som skildrar den sanna berättelsen om den danska konstnären Lili Elbe och världens första könskorrigering. Tittaren får inledningsvis följa Lili som Einar Wegener som tillsammans med sin konstnärsfru Gerda lever mitt i 1920-talets Köpenhamn. Trots att han till synes lever ett rikt och lyckligt liv är det något som inte känns riktigt rätt. Vad det är som är fel upptäcker han när hustrun behöver statisthjälp till ett porträtt. Iklädd vackra kvinnokläder framför spegeln förstår Einar vad som fattas honom. Scenen är väldigt gripande med tanke på att synen på transsexualitet på den tiden var allt annat än human. Transpersoner betraktades som sjukliga anomalier som antingen bedömdes ha psykiska sjukdomstillstånd som schizofreni eller betraktades med förakt som perverterade och fördärvliga människor. Tillståndet behandlades bland annat med inspärrning på mentalsjukhus eller med smärtsam radioaktiv strålning för att komma tillrätta med problemet.
Världens första könskorrigering
Att operera sig för att få det fysiska könet att motsvara det psykiska var outforskad mark. Slutligen får Lili och Gerda kontakt med Dr. Warnekros som tar sig an utmaningen att operera Lili. Han varnar henne att operationen aldrig tidigare har utförts och att den är ytterst riskfylld, men Lili orkar inte längre leva i en kropp som begränsar henne. Lili har ett unikt och rörande stöd i hustrun Gerda som helhjärtat finns där trots att hennes man förvandlas till kvinna framför ögonen på henne. Lili reser till Dresden i Tyskland för att genomgå operationen men tyvärr dog hon strax efter.
Ris och ros
Filmen har fått en del kritik från hbtq-rörelsen för att en transperson inte fick spela rollen som Lili Elbe. Handlingen har också kritiserats för att vara historiskt inkorrekt, men man får ha i åtanke att en biografisk skildring får visst utrymme att brodera ut historien. Alicia Vikande vann dock sin första Oscar och Eddie Redmayne var fantastisk i rollen som Lili. Filmen är helt klart sevärd, inte minst med tanke på hur mycket mark som har vunnits för transpersoner sedan början av 1900-talet.