Tomboy

Det franska dramat Tomboy från 2011 skildrar transsexualitet ur ett barns perspektiv. Den tioåriga flickan Laure, Zoé Héran, har precis flyttat till ett nytt område med sin familj utanför Paris. Det är sommarlov och snart väntar skolstarten i en helt ny skola.

Pojkflicka

När Laure träffar barnen i grannskapet bestämmer hon sig för att spela pojke. Hon kallar sig Michaël och med sitt kortklippa hår och gängliga uppsyn smälter hon in i den egenskapade rollen. Laure är till en början ganska nöjd med sig själv. Rollen som pojke gör att hon får vara med och göra det som hon egentligen tycker om. Hon får spela fotboll på lika villkor och blir förälskad i grannflickan Lisa.

Familjen tror att hon går igenom en utvecklingsfas när hon tvärvägrar att ta på sig klänning och mest leker med pojkar. Hon hittar lösningar på olika utmanande situationer för att undgå upptäckt. Exempelvis skapar hon en lersnopp som hon stoppar i badbyxorna när hon ska bada med kompisarna.

Kluven könstillhörighet

Laure mår också lite dåligt eftersom sommarlovet går mot sitt slut och allt kommer att avslöjas när det är dags för namnupprop den första skoldagen. Filmen väcker tankar om såväl könsidentitet som tillhörighet hos barn. Huvudpersonen brottas med dessa funderingar och filmen tar dem på ett både värdigt och tankfullt allvar.

Leave a Reply

vogue