Silence of the Lambs

Det är först på senare tid som transpersoner i filmens värld har behandlats med respekt och värdighet. Innan sekelskiftet mellan 1900- och 2000-talet stiftade de flesta människor bekantskap med transpersoner i filmer, och inte sällan var dessa av riktigt skrämmande karaktär. Skräckfilmsgenren överlag har ofta anklagats för att sprida en väldigt snedvriden och negativ bild av transvestiter. Publiken har lämnats med en felaktig bild av könsöverskridande personer som en samling psykotiska mördare med mörka tankar i en skuggvärld till bredden fylld av sexuell perversion.

Buffalo Bill

I den amerikanska skräckfilmen När lammen tystnar från 1991, The Silence of The Lambs, får tittaren träffa seriemördaren Buffalo Bill (Ted Levine). För många var detta det första mötet med en transkaraktär på vita duken. Särskilt uppseendeväckande var den kända scenen när mördaren gömmer sin penis mellan benen iförd kraftigt smink och en långhårig peruk. Han försöker sy ett kvinnoskinn av sina mördade offers hud för att iklä sig en ny identitet som kvinna. Denna scen har kritiserats för att förmedla en stereotypisk och direkt felaktig association mellan könsbyte och människor som uppvisar ett beteende som är både frånstötande och vedervärdigt.

FBI-agenten Clarice Starling (Jodie Foster) får uppdraget att söka hjälp och ledtrådar för att förstå och fånga seriemördaren Buffalo Bill hos den ökände och ytterst farlige Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) som sitter i ett högsäkerhetsfängelse. Den psykologiska intrigen tätnar när senatorns egen dotter befinner sig i klorna på den bestialiske mördaren. Samtidigt leker den psykotiske Hannibal sina egna psykologiska lekar med Clarice som dras allt djupare in i hans skrämmande universum. Bakgrunden till Buffalo Bills mordiska turné är djupt tragisk. Hans längtan efter att bli kvinna på riktigt har drivit honom långt över gränsen.

Leave a Reply

vogue